Módosítják a munkajogot, szigorúbb bírságokat vezetnek be

dubai munka

A rendelet a munkaviszonyokra vonatkozó szigorúbb szabályozást vázol fel, világosan meghatározva minden fél jogait és kötelezettségeit, valamint biztosítva azok védelmét az Egyesült Arab Emírségek törvényei által.

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya szövetségi törvényerejű rendeletet adott ki, amely módosítja az Egyesült Arab Emírségek munkatörvényének főbb rendelkezéseit, megemelve a foglalkoztatás megsértése esetén kiszabható szankciókat, beleértve a 100 000 és 1 millió dirham közötti pénzbírságot.

A módosítások részét képezik az Egyesült Arab Emírségek azon folyamatos erőfeszítéseinek, amelyek célja a munkaerőpiac hatékonyságának és versenyképességének megerősítése a jogszabályi és jogi kereteinek javításával.

A rendelet a munkaviszonyra vonatkozó szigorúbb szabályozást vázolja fel, egyértelműen meghatározza valamennyi fél jogait és kötelezettségeit, és biztosítja azok törvényi védelmét.

A módosított törvény a kiskorúakra vonatkozik

Az új rendelet értelmében jelentős pénzbírsággal sújtják azokat a munkáltatókat, akik megfelelő engedélyek nélkül vesznek fel munkavállalókat, nem biztosítanak munkát a munkavállalók országba hozatala után, visszaélnek a munkavállalási engedéllyel, vagy leállítják tevékenységüket a munkavállalói jogok rendezése nélkül.

A szankciók vonatkoznak a kiskorúak illegális foglalkoztatására és a kiskorúak törvénysértő munkavállalását lehetővé tevő gyámokra is.

A rendelet továbbá büntetőjogi szankciókat vezet be a fiktív munkaerő-toborzás esetén.

Ha a munkaadókat bűnösnek találták a szabályok megkerülésében, pénzbírsággal sújtják, a szankciókat pedig az érintett munkavállalók száma alapján meg kell szorozni.

Munkaügyi vitás ügyekben az új módosítások előírják, hogy az Emberi Erőforrások és Emírségek Minisztériuma (MOHRE) határozataival kapcsolatos nézeteltéréseket a Fellebbviteli Bíróság helyett az Elsőfokú Bíróság elé terjesztik.

A munkaviszony megszűnése után két éven túl benyújtott igények nem kerülnek elbírálásra.

Az Egyesült Arab Emírségek felhatalmazást adnak a MOHRE-nek, hogy keresetet nyújtson be fiktív foglalkoztatás miatt

A rendelet továbbá felhatalmazást ad a MOHRE-nek fiktív foglalkoztatás miatti büntetőeljárás megindítására.

A munkáltatók a bírósági ítélet kihirdetése előtt rendezhetik az ügyeket a minimálisan meghatározott bírság legalább 50 százalékának megfizetésével.

Az új szabályozás előírja, hogy a fellebbviteli bíróságok minden folyamatban lévő munkaügyi vitát az illetékes elsőfokú bíróság elé terjesztenek, kivéve azokat, amelyek már elbírálásra kerültek, vagy amelyeket ítéletre tartanak fenn.

A fotó forrása: tengr.ai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük