Iszlám állam – terrorista támadás Moszkvában

moszkva

Az Iszlám Állam (ISIS) vállalta a felelősséget a Moszkva melletti népszerű koncertterem-komplexum ellen pénteken elkövetett támadásért, miután a támadók fegyverekkel és gyújtószerkezetekkel rohamozták meg a helyszínt, legalább 60 ember halálát okozva és 145 embert megsebesítve.

A terrorcsoport magára vállalta a támadást az Iszlám Államhoz kötődő Amaq hírügynökség által pénteken a Telegramon közzétett rövid közleményében. Nem szolgáltatott bizonyítékot az állítás alátámasztására.

A videofelvételek azt mutatják, hogy a hatalmas komplexum, amely a zeneteremnek és egy bevásárlóközpontnak is ad otthont, lángokban áll, és füst gomolyog a levegőbe. Az állami RIA Novosztyi jelentése szerint a felfegyverzett személyek „automata fegyverekkel tüzet nyitottak”, és „gránátot vagy gyújtóbombát dobtak, ami tüzet indított”. Ezután „állítólag egy fehér Renault autóval menekültek el” – közölte a hírügynökség.

Az állami média Russia 24 arról számolt be, hogy a helyszín teteje részben beomlott.

A tüzet több mint hat órával később sikerült megfékezni. „Még mindig van néhány helyen tűz, de a tüzet nagyrészt sikerült eloltani” – mondta Andrej Vorobjov moszkvai kormányzó a Telegramon.

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb terrortámadása Moszkva ellen, a pénteki merénylet alig egy héttel azután történt, hogy Vlagyimir Putyin elnök elsöprő többséggel megnyerte a választást.

Mivel a figyelem a szomszédos Ukrajnával folytatott háborújára összpontosult, Putyin nemzetbiztonsági figyelmeztetést adott ki, mielőtt az oroszok elmentek szavazni.

A vérengzés a Picnic együttes koncertje előtt tört ki a Russia 24 szerint.

„Azonosítatlan emberek álcázva betörtek és a koncert kezdete előtt lövöldözni kezdtek” – közölte a Legfőbb Ügyészség.

Mi az az Iszlám Állam?

Az Iszlám Állam, más néven ISIS egy terrorszervezet, amely radikális iszlamista ideológiát vall és terrortámadásokat hajt végre az Irakban és Szíriában található területeken, valamint más régiókban is. Céljai között szerepel a területi kiterjesztés, az iszlamista kalifátus létrehozása és a világi kormányok megdöntése. Az Iszlám Állam az évek alatt jelentős figyelmet kapott a világszerte elkövetett brutális támadásai miatt. Azonban az utóbbi években több nemzetközi erőfeszítésnek köszönhetően sikerült jelentős mértékben gyengíteni és visszaszorítani a szervezetet.

A radikális iszlám ideológia olyan meggyőződésrendszer, amely szélsőségesen értelmezi az iszlám vallás tanait és elveit. Ezek a nézetek általában szigorúan szó szerint értelmezik a Korán és a hagyományos iszlám törvények (sária) szövegeit, és gyakran elutasítják a modern, világi értékeket és társadalmi normákat.

Milyen a radikális iszlám?

A radikális iszlám ideológia jellemzően olyan csoportokhoz és szervezetekhez köthető, amelyek erőszakos eszközökkel próbálják megvalósítani céljaikat, például terrorcselekményekkel, dzsiháddal (szent háború) vagy más erőszakos eszközökkel. Ezek a csoportok gyakran kifejezetten ellene vannak a nyugati kultúrának és értékeknek, és céljuk például egy iszlám állam létrehozása, amely az ő értelmezésük szerint az iszlám törvényekre és értékekre épül.

Fontos hangsúlyozni, hogy a radikális iszlám ideológia csupán egy elfajult értelmezése az iszlám vallásnak, és a világ többsége békés és mérsékelt muszlimokból áll. A radikális csoportok általában kisebbséget alkotnak, de sajnos jelentős negatív hatást gyakorolhatnak a világ biztonságára és stabilitására.

A fotó forrása: tengr.ai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük