A szaúdi védelmi miniszter a legmagasabb kitüntetést kapta

pakistan army

A Pakisztán-napi katonai parádét szombaton tartották Iszlámábád szövetségi fővárosában, a Parade Avenue-n, amelyen a szaúdi védelmi miniszter díszvendégként vett részt.

A felvonulást a pakisztáni köztársaság napjának 84. évfordulója alkalmából rendezik, amelyet minden évben a Muszlim Liga párt általi elfogadása alkalmából ünnepelnek, amely 1940. március 23-án az indiai muszlimok független államának létrehozására szólított fel. .

A szombati felvonulás a pakisztáni légierő és haditengerészet vadászgépeinek repülével vette kezdetét, míg az újonnan beiktatott J-10 C, hazai gyártású JF-17, F-16 és Mirage vadászgépek, valamint AWAC, P-3C Orion és ATR is részt vettek a parádén.

A felvonulást követően Asif Ali Zardari elnök átadta a Nishan-i-Pakistan kitüntetést Szaúd-Arábia védelmi miniszterének, Khalid bin Szalmán bin Abdul Aziz Al Szaúd hercegnek az elnökségben tartott különleges beiktatási ünnepségen. 

A Nishan-e-Pakistan a Pakisztáni Rend második fokozata, amely a legmagasabb polgári kitüntetés Pakisztánban. Azoknak ítélik oda, „akik a legmagasabb rangú szolgálatokat tettek” Pakisztán nemzeti érdekei érdekében. Kormányzati tisztviselők és civilek, köztük pakisztáni állampolgárok és külföldi állampolgárok kapták meg a kitüntetést. 

A pakisztáni kitüntetési rendszerben a Nishan-e-Pakistan egyenértékű a Nishan-e-Haider-vel, az ország legmagasabb katonai vitézségi kitüntetésével. 

„A díjat Khalid bin Szalmán bin Abdul Aziz Al Szaúd herceg Pakisztán és népe érdekében végzett, a védelmi együttműködés fokozásában, a kétoldalú kapcsolatok erősítésében és a térség béketörekvéséhez való hozzájárulásában végzett érdemi szolgálatai elismeréseként ítélték oda” – közölte az állami kézben lévő APP.

A díjátadó ünnepségen részt vett Muhammad Shehbaz Sharif miniszterelnök, valamint szövetségi miniszterek, legmagasabb katonai vezetők és a diplomáciai testület tagjai. 

Katonai felvonulás

A pakisztáni hadsereg, haditengerészet és légierő, valamint a különleges szolgálatok csoportja, a határőrhadtest, a Rangers, a Khyber Pakhtunkhwa rendőrség és a Gilgit Baltistan Scouts kontingensei vonultak el az emelvény mellett a szombati katonai parádén, és tisztelegtek a fővendég és a díszvendég előtt.

Az alkalmon bemutatásra kerültek olyan gépesített járművek, mint a harckocsik, páncélozott szállítóeszközök, rakétavetők, légvédelmi rendszer, fegyverek, UAV-k, rövid és nagy hatótávolságú Ra’ad, Nasr, Babur, Shaheen, Ghauri és Ababeel rakéták. A hadsereg mérnöki alakulata a legkorszerűbb felszereléseket is bemutatta.

A felvonuláson a haditengerészet, a légierő és a hadsereg helikopterei vonultak és repültek el.

„A Sherdilek és a JF-17 Thunder és az F-16 vadászrepülőgépek formációi lélegzetelállító műrepülő manővereket mutattak be, színekben pompázva az eget” – közölte a Radio Pakistan. „Azad Kasmír, Gilgit Baltistan és a négy tartomány kultúráját ábrázoló úszók a felvonulás részét képezték.”

„A Special Services Group égi búvárai tízezer láb magasságból szabadesést mutattak be nemzeti és szolgálati zászlókkal. Ezt követően a nemzeti zászlót átadták Shehbaz Sharif miniszterelnöknek” – tette hozzá a Radio Pakistan. „A felvonulás a „Pochay Jo Naam Koi Tum Pakistan Batana” című különleges dal bemutatásával zárult.

A szombat délelőtti felvonulás előtt a nemzetnek küldött üzenetében Sharif miniszterelnök kijelentette, hogy kormánya elkötelezett amellett, hogy az országot a gazdasági fellendülés és a jólét útjára állítsa egy „kényelmes politikai reformkeret segítségével”.

„Teljesen tudatában vagyunk azoknak a komoly kihívásoknak, amelyekkel Pakisztán jelenleg szembesül, beleértve az inflációt, a munkanélküliséget, a körkörös adósságot, a költségvetési és kereskedelmi hiányt, és mindenekelőtt a terrorizmus növekvő csapását” – mondta a miniszterelnök.

„Biztosíthatom Önöket arról, hogy elkötelezettek vagyunk amellett, hogy Pakisztánt a gazdasági fellendülés és a jólét felé tereljük egy határozott politikai reformkeret segítségével. Remélem, hogy ezek az intézkedések gazdasági stabilitást hoznak, és a jelenlegi magas inflációs hullám visszahúzódik, felüdülést hozva polgáraink számára.”

A pakisztáni hadsereg külön is gratulált a nemzetnek Pakisztán napján, mondván: „ez a történelmi nap emlékeztet bennünket őseink legnagyobb áldozataira és hozzájárulásaira, amelyeket Pakisztán megteremtéséért folytatott küzdelemben hoztak”.

„A pakisztáni fegyveres erők ezen a napon megerősítik elhatározásukat, hogy mindenkor és bármi áron megvédik az anyaországot, megvédik szuverenitását és területi integritását, és megerősítik a nemzeti zászlót.”

„Ápoljuk őseink vízióját, és törekedjünk arra, hogy beteljesítsük szeretett szülőföldünkről álmaikat. Boldog pakisztáni határozathozatal napját” – közölte a külügyi hivatal.

A fotó forrása: tengr.ai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük