Mikor van a Ramadan 2024-ben?

ramadan 2024

A 29 napos böjttel a ramadán 2024. április 9-én ér véget, így az első napja március 11-én lehet.

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya még nem tette közzé a 2024-es ramadán kezdetének hivatalos dátumát, de a csillagászok előrejelzései szerint a szent hónap kezdő dátuma március második hetében lesz.

Az 1445-re szóló új iszlám naptár kiadását követően a csillagászok számításai szerint a böjt és az ima hónapja várhatóan március 11-12-én kezdődik.

Ramadán 2024

Meg kell jegyeznünk, hogy a hivatalos kezdési dátumot az Egyesült Arab Emírségek Hold-figyelő Bizottsága (UAE’s Moon-sighting committee) fogja megerősíteni.

Eid al Fitr 2024

Továbbá a 2024. április 10-i Eid al Fitr várható időpontja egy hétig tartó szabadságot jelent. Ezt az időpontot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Ministry of Humand Resources) erősíti meg a következő hónapban.

Hogyan hat a Ramadan az emberek mindennapjaira?

Ebben az időszakban a munkaidő lerövidül, az iskolák nyitvatartási ideje rövidebb.

Az Egyesült Arab Emírségek évente csökkentett munkaidőt hirdetnek a ramadán idején mind az állami, mind a magánszektor számára.

Például 2023-ban a Ramadan ideje alatt a kormányzati szervek hétfőtől-csütörtökig reggel 9-től 14:30-ig, pénteken 9-től 12 óráig dolgoztak.

Az ország versenyszférájában dolgozó munkavállalók számára napi két órával csökkentik a munkaidőt.

A ramadán jelentősége

A ramadán az év legszentebb hónapja a muszlimok számára szerte a világon. A muszlimok a Szent Korán kinyilatkoztatására emlékeznek, és hajnaltól 30 napig böjtölnek a reggeli imára való felhívás előtt, és alkonyatkor fejezik be, amikor elhangzik a Maghrib-ima felhívása.

A hónap végét Eid Al Fitr-rel ünneplik, amelyet Shawwal első napján, a Shawwal-félhold megtekintését követően – a ramadán utáni hónapban – ünnepelnek.

A fotó forrása: pexels.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük