Dubai a 3. helyen áll a 10 leggazdagabb város között

usd, arab money

Dubai 72 500 fő milliomosnak ad otthont, akik közül 212 fő százmilliomos, 15 fő pedig milliárdos. (dollárban)

A BRICS-közösség, amely egykor a feltörekvő gazdaságok szövetsége volt, gazdasági erővé alakul át, amely jelentős gazdagsággal és befolyással rendelkezik a globális színtéren.

A közel-keleti és észak-afrikai új tagok bevonásával a BRICS-csoport a világ népességének több mint 45 százalékát képviseli, és a globális GDP közel 36 százalékát adja.

A Henley & Partners és a New World Wealth új jelentése szerint a BRICS-országok most elképesztő mennyiségű vagyonnal rendelkeznek.

A BRICS-csoport vagyona tovább emelkedik

Kína vezeti a csapatot 862 400 fő milliomossal, szorosan mögötte India és az Egyesült Arab Emírségek. Még az olyan nemzetek is, mint Etiópia, amelyek gazdasági kihívásokkal néznek szembe, jelentős magánvagyonnal büszkélkedhetnek.

Jeff D Opdyke vezető személyi pénzügyek és befektetési szakértő a BRICS Wealth Report-ot kommentálva azt mondja: „azok a nemzetek, amelyeket valaha „fejlődőnek” vagy „feltörekvőnek”, vagy a pejoratív „harmadik világnak” tekintettek, manapság dinamikus gazdaságok, amelyek megváltoztatják a globális rendet. Gazdaságilag a nem nyugati országok – a BRICS-államokkal az élen – egy új valóságba taszítják a világot: egy kialakuló gazdasági, társadalmi és monetáris status quoba, amely felborítja azt, amit a világ közel nyolc évtizede normálisnak fogadott el.”

Dr. José Caballero, a svájci IMD World Competitiveness Center vezető közgazdásza a jelentésben rámutat: „A BRICS mint szervezet dinamikus piacokat kínál viszonylag stabil politikai rendszerekkel, amelyek befolyásolhatják a globális gazdaság jövőjét. E gazdaságok ereje egyesek számára a kkv-k ágazatának dinamizmusában, mások számára pedig politikai rendszereik mozgékonyságában rejlik. Kormányközi szervezetként tehát a kibővült BRICS tagjai kiegészítik egymást, ami viszont biztosítja vagyonteremtésük fenntarthatóságát.”

Ami a Közel-Keletet illeti, a jelentés feltárta, hogy 2013 óta az Egyesült Arab Emírségek milliomosok száma is megugrott, 77 százalékkal, és a Közel-Kelet vezető vagyoni központja jelenleg 116 500 fő milliomosnak ad otthont.

Az elmúlt évtizedben Szaúd-Arábiában és Etiópiában is erőteljes magánvagyonnövekedés volt tapasztalható, ahol a milliomosok száma 35, illetve 30 százalékkal nőtt.

Mit hozhat a jövő?

A listára várhatóan a jövőben felkerülő városok közé tartozik Bengaluru, amely jelenleg körülbelül 13 200 fő milliomosnak ad otthont. Ez a szám az előrejelzések szerint 2033-ra eléri a 30 000 főt, így a BRICS-csoport egyik leggyorsabban növekvő városává válik, a következő 10 évre pedig 125 százalékos vagyonnövekedést prognosztizálnak.

Andrew Amoils, a New World Wealth kutatási vezetője szerint az Egyesült Arab Emírségekben található Sharjah, valamint a szaúdi Rijád és Dzsidda is figyelemre méltó város.

„Annak ellenére, hogy a magánvagyon jóval kevesebb, mint Dubaiban és Abu Dhabiban, Sharjah milliomos lakossága valamivel gyorsabban növekszik, mint mindkét város százalékos növekedése.

Dzsidda és a szaúdi főváros, Rijád is milliomos fellendülésnek örvend, 100 százalékos és 90 százalékos növekedési rátával a következő évtizedre.

Annak ellenére, hogy a BRICS-országok jelenleg a világ GDP-jének nagyobb részét irányítják, mint a G7-ek, polgárai lényegesen kisebb gazdasági mobilitást élveznek, mint a legfejlettebb gazdaságokban élők.

A Henley Passport Power Index szerint a globális GDP átlagos százaléka, amelyhez a BRICS-országokból származó útlevéllel rendelkezők vízummentesen hozzáférhetnek, mindössze 21 százalék a G7-országok országaihoz képest, amelyek együttesen a globális GDP több mint 80 százalékához férnek hozzá anélkül, hogy előzetes vízumra szükséges lennne.

A fotó forrása: pexels.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük