Dubaj és Szenegál szorosabbra fűzi az üzleti kapcsolatokat

dubai senegal

Dubai szeretné kihasználni a lehetőségeket az olyan új ágazatokban, mint a megújuló energia, a digitális gazdaság és az agrártechnológia Szenegálban, valamint a hagyományos erősségek, mint a kereskedelem és az agrárüzlet – mondta a Dubai Chambers elnöke.

A Dubai Nemzetközi Kamara szerint a dubaji vállalatok felsorakoznak, hogy belépjenek Szenegál virágzó gazdaságába, és indítóállásként használhassák Nyugat-Afrikába, ami felpörgeti a két ország közötti kétoldalú kereskedelmet és befektetéseket.

A Dubai Nemzetközi Kamara kereskedelmi missziója hétfőn több mint 13 vállalatot vonzott a fővárosba, Dakarba, és több mint 150 kétoldalú üzleti találkozóra került sor a mezőgazdaságtól az energetikán át az egészségügyig és a technológiáig különböző ágazatok közötti partnerségek keresésére.

Mohammed Ali Rashed Lootah, a Dubai Chambers elnök-vezérigazgatója, a Dubai és Szenegál közötti nem olajkereskedelem 2023-ban elérte a 942 millió dollárt, ami éves szinten 17,7 százalékos növekedést jelent, ami „megnövekedett érdeklődést mutat a dubaji és afrikai magánszektor között , mondta az Arab Business.

„Igyekszünk nagyon erős kapcsolatot kialakítani partnereinkkel, a kereskedelmi kamarákkal vagy a befektetési hatóságokkal, hogy biztosítsuk a megfelelő partnereinket” – mondta Lootah a „New Horizons” kereskedelmi misszió margójára.

Dubaj szívesen kiaknázza a lehetőségeket az olyan új ágazatokban, mint a megújuló energia, a digitális gazdaság és az agrártechnológia Szenegálban, valamint olyan hagyományos erősségek, mint a kereskedelem és az agrárüzlet – tette hozzá.

Az Egyesült Arab Emírségek kereskedelmi lendülete a szélesebb körű, Afrika-szerte alkalmazott „puha hatalom” stratégiájára épül, amelynek célja az üzlet és a befektetések diplomácia révén történő fellendítése a gyorsan növekvő kontinensen.

Szenegál , Afrika második leggyorsabban növekvő gazdasága , amely tavaly 8,8 százalékkal bővült a 3,6 százalékos regionális átlaghoz képest, új vezetés alatt befektetési célpontként kívánja piacra dobni magát.

„Egyik ambíciónk Szenegál mint befektetési célpont népszerűsítése, valamint termékeink és erősségeink nemzetközi szintű jobb bemutatása” – mondta Serigne Gueye Diop ipari és kereskedelmi miniszter a kereskedelmi misszió megnyitó ünnepségén.

Az infrastruktúra fejlesztése és a vállalkozásbarát reformok vonzó feltételeket teremtenek a befektetők számára – mondta Diop. A dubai kikötőket üzemeltető DP World 1,1 milliárd dollárt fektet be egy új mélytengeri kikötőbe és különleges gazdasági övezetbe Dakaron kívül , ami „az ország történetének legnagyobb magánbefektetése”.

Ennek a szorosabb együttműködésnek a támogatása érdekében a Dubai Nemzetközi Kamara egyetértési nyilatkozatot írt alá a Dakar Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamarával, hogy megerősítse a partnerséget olyan területeken, mint a rendezvények, a kereskedelmi küldetések és a szakértelem megosztása.

Szenegál új elnöke, Bassirou Diomaye Diakharou Faye, aki 44 évesen a legfiatalabb megválasztott államfő lett, amikor áprilisban lépett hivatalba, megfogadta, hogy az ország földrajzát, erőforrásait és stabilitását a hatalom fejlesztésére fordítja.

„Számos reform javította az üzleti környezetet és csökkentette a termelési költségeket” – mondta Diop az Arabian Businessnek , a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére és az adókedvezményeket kínáló befektetési kódex módosítására hivatkozva.

A prioritás az új feldolgozóipar és ipar fejlesztése országosan 45 speciális gazdasági övezetben. De a mezőgazdaság, ahol „Szenegálban sok víz és föld van”, egy másik célpont az olaj-, gáz- és megújulóenergia-projektek mellett.

„Fontos tudni, hogy kormányunk minden szükséges reformot magához vonz jogi és kereskedelmi szempontból. Úgy gondoljuk, hogy további reformokat kell végrehajtanunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük az üzleti tevékenységet Szenegálban. Szeretnénk, ha ez sokkal gyorsabb lenne, és több marketinget tervezünk Szenegálnak. Jól ismert turisztikai célpontként, de befektetési lehetőségként még nem” – mondta.

„A minisztérium és a kormányunk gondoskodni fog arról, hogy jelentős befektetési lehetőséggé váljunk, és ez egy olyan marketingstratégia, amelyre törekszünk.”

A szenegáli export fellendítése Dubaiba

A Dakar célja továbbá a Dubaiba irányuló export jelentős növelése, amely tavaly mindössze 160 millió dollár körüli volt, szemben a 942 millió dolláros importtal.

„Majdnem 1,2 milliárd dollárt importálunk Dubaiból, de nem exportálunk eleget” – mondta Diop. „Szeretném ösztönözni a magánszektorunkat, hogy exportáljon olyan termékeket, mint a zöldségek, a húsok és a tenger gyümölcsei.”

Noha demokratikus sikerként hirdették meg, Szenegálnak olyan gazdasági kihívásokkal kellett szembenéznie, amelyekben számos fejlődő ország osztozik. Fiatal lakossága (35 százalék) azonban demográfiai osztalékot jelent, amely hosszú távú növekedést eredményezhet.

A Dubai Chambers ígéretes szenegáli exportot azonosított, például mobiltelefonokat, járműveket és gabonákat, míg a kulcsfontosságú befektetési ágazatok közé tartozik a járművek, az építőipar, a megújuló energia, a mezőgazdaság, az orvosi berendezések és a gyógyszerek.

„A teljes népesség százalékos arányát tekintve a legfiatalabb népesség Afrikából származik. Ezért arra törekszünk, hogy Dubai valóban platform legyen az afrikai vállalkozók számára a globális növekedéshez” – mondta Lootah.

„Emellett igyekszünk érdekes befektetési lehetőségeket bemutatni a dubaji cégeinknek, nem csak a hagyományos szektorokra korlátozva, mint például a kereskedelem és a logisztika, hanem a következő szektorokban is, mint a megújuló energia, a digitális gazdaság, az agrártechnológia stb. a feltörekvő ágazatok, amelyek nagyon fontos növekedési hatásokat váltanak ki.”

A fotó forrása: leonardo.ai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük