Soha nincs 50 foknál melegebb

dubai hőmérő

Van egy széles körben elterjedt vélekedés, hogy Dubai és az Egyesült Arab Emírségek más városaiban a hivatalos hőmérők soha nem mutatnak 50°C feletti hőmérsékletet. Ennek a gyakorlatnak több oka is lehet, de mindez részben a gazdasági és társadalmi szempontokkal magyarázható.

Miért nem mutatnak a hőmérők 50°C fölötti hőmérsékletet?

  1. Munkavédelmi előírások:
    • Az Egyesült Arab Emírségekben és más forró éghajlatú országokban is léteznek munkavédelmi előírások, amelyek meghatározzák, hogy milyen körülmények között lehet dolgozni. Ha a hőmérséklet hivatalosan eléri vagy meghaladja az 50°C-ot, akkor kötelezővé válhat bizonyos munkák leállítása, különösen a szabadban végzetteké, mint például az építkezéseken dolgozók számára. Ezen előírások miatt a hivatalos mérések gyakran 50°C alatt maradnak.
  2. Turizmus és gazdaság:
    • Dubai gazdasága nagymértékben függ a turizmustól. Ha hivatalosan is közlik, hogy a hőmérséklet eléri vagy meghaladja az 50°C-ot, az elriaszthatja a turistákat, és negatív hatással lehet a város hírnevére. Ezért sokszor a hőmérsékletet a hivatalos adatokban 50°C alatt tartják, még akkor is, ha valójában magasabb lenne.
  3. Mérési pontosság:
    • Az is előfordulhat, hogy a hőmérsékletet különböző pontokon mérik a városban, és a hivatalos hőmérséklet az árnyékos, kevésbé forró helyekről származik. Az ilyen mérési módszerek szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a hőmérséklet 50°C alatt maradjon.

Valós hőmérsékletek

Bár a hivatalos hőmérsékleti adatok ritkán mutatnak 50°C fölötti értéket, a valóságban az emberek érzékelhetnek ennél magasabb hőmérsékletet is, különösen közvetlen napsütésben vagy aszfaltozott területeken. Ilyen helyeken a hőségérzet akár 55-60°C is lehet, amit különösen a magas páratartalom fokozhat.

Összefoglalva, bár hivatalosan ritkán közlik az 50°C fölötti hőmérsékletet, a valóságban ez előfordulhat, de gazdasági, turisztikai és munkavédelmi szempontok miatt ezek az adatok nem mindig jelennek meg a nyilvános hőmérsékleti jelentésekben.

A fotó forrása: tengr.ai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük