Kuwaitban megtartották az első parlamenti választást

Kuwait

A csütörtöki szavazást elsőként az új emír, Mishal al-Ahmad al-Sabah sejk vezette, aki tavaly év végén került hatalomra, miután féltestvére és elődje, Navaf al-Ahmad al-Dzsaber al-Szabah sejk meghalt.

Az ellenzék jelöltjei 29 mandátumot szereztek az 50 tagú közgyűlésben, ami megfelel a tavalyi választások eredményének.

Az eredmények azt is mutatták, hogy egyetlen női jelöltet választottak meg, ugyanúgy, mint az előző parlamentben, míg a síita muszlim törvényhozók nyolc helyet biztosítottak a túlnyomórészt szunnita muzulmán országban, eggyel többet, mint tavaly. A Muszlim Testvériség Kuvaiti ágát képviselő Iszlám Alkotmányos Mozgalom mandátuma eggyel csökkent az előző háromhoz képest.

Összességében az új parlament felépítése nagyon hasonlít a leköszönő parlamenthez, 11 kivételével minden politikus megtartotta mandátumát.

Az információs minisztérium közölte, hogy a részvételi arány 62 százalék volt a szavazóhelyiségek éjféli bezárása után.

A kuwaiti parlament felépítése

A Kuwaiti parlament felépítése és a kuwaiti kormányzási jelleg az ország sajátos politikai rendszeréből ered. A Köztársaság Közgyűlése (Majlis al-Umma) és a Királyi Hivatal (Al-Diwan Al-Amiri) egyaránt kulcsszerepet játszanak a kuwaiti politikában.

  1. Köztársaság Közgyűlése (Majlis al-Umma): Ez a kuwaiti parlament felsőháza, amelyet választott képviselők alkotnak. A Köztársaság Közgyűlése tagjait közvetlen választások során választják, és számos törvényhozási és ellenőrző hatáskört gyakorolnak. A parlament tagjai rendszeresen megválasztottak, és aktívan részt vesznek az ország politikai döntéshozatalában.
  2. Királyi Hivatal (Al-Diwan Al-Amiri): Kuwaitban királyi rendszer van, ami azt jelenti, hogy a király (emír) vezeti az országot, és a királyi hivatal irányítja a végrehajtó hatalmat. Az Al-Diwan Al-Amiri az emír hivatala, amelynek vezetője az emír vagy a trónörökös. Ez a testület felelős a kormányzati döntések előkészítéséért és végrehajtásáért, valamint a királyi rendeletek kibocsátásáért.

Kuwait politikai rendszere egyfajta keveréke a monarchia és a parlamentarizmusnak. A király (emír) és a királyi hivatal vezeti az országot, miközben a parlament, vagyis a Köztársaság Közgyűlése, képviseli a polgárok akaratát és részt vesz a törvényhozási folyamatban. Ez a rendszer lehetővé teszi a polgárok részvételét a politikai döntésekben, miközben megőrzi a királyi család irányító szerepét és hagyományos tekintélyét.

A fotó forrása: pexels.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük