7 napos gyászt hirdettek

tahnoon

Az Egyesült Arab Emírségek hétnapos hivatalos gyászt hirdettek Tahnoon bin Mohammed Al Nahyan sejk, az uralkodó Al Ain régióbeli képviselőjének szerdán elhunyt halála után.

Félárbocra lobogtatják a zászlókat Tahnoon sejk emlékére, aki közeli barátja volt az Egyesült Arab Emírségek alapító atyjának, a néhai Zayed bin Szultán Al Nahyan sejknek.

Egyike volt azoknak, akikben a néhai Zayed sejk abszolút megbízott, és 1966. szeptember 11-én nevezte ki első hivatalos pozíciójába, a Mezőgazdasági Minisztérium elnökévé és Al Ain önkormányzatának elnökévé, mindössze egy hónappal Zayed sejk után átvette a hatalmat Abu Dhabi Emirátusában.

Tahnoun sejk kulcsszerepet játszott az Egyesült Arab Emirátusok létrehozásában, szorosan együttműködve Zayed sejkkel azokon az erőfeszítéseken, amelyek az Unió 1971. december 2-i kikiáltásával tetőztek. Az Unió létrehozása előtt önkormányzati és mezőgazdasági miniszterként dolgozott. 1971. július 1-től, és ugyanezen év augusztus 9-én az Abu Dhabi Emirátus keleti régiójában az uralkodó képviselőjévé is nevezték ki.

Egy 1972. július 8-i emíri rendelet értelmében az Abu Dhabi Fejlesztési és Arab Gazdasági Alap (jelenleg Abu Dhabi Fejlesztési Alap) igazgatótanácsának tagjává és Abu Dhabi elnökévé nevezték ki.

1974-ben rendeletet adtak ki Sheikh Tahnoun kinevezéséről az Al Ain-i Önkormányzati és Mezőgazdasági Minisztérium elnökévé. Amikor az Abu Dhabi Investment Authority megalakította igazgatótanácsát, Sheikh Tahnount kinevezték tagnak. Tagságát 1980-ban megújították.

1977-ben az Abu-Dzabi Emirátus Végrehajtó Tanácsának alelnöke, valamint Al Ain Mezőgazdasági és Önkormányzati Minisztériumának elnöke lett. 1988-ban az Egyesült Arab Emírségek elnöke a Supreme Petroleum Council tagjává is kinevezte.

Tahnoun bin Mohammed Al Nahyan sejk az Al Ain népével való szoros kapcsolatairól és közvetlen kommunikációjáról volt ismert. 2018 novemberében az ő tiszteletére átnevezték az Al Ain és Dubai közötti utat.

Tahnoun sejknek tíz fia volt. Zayed bin Sultan Al Nahyan sejk sógora, nővére, Sheikha Hessa és Zayed sejk házassága révén.

Sheikh Tahnoun előtt tisztelegve Mohammed bin Rashid sejk, Dubai alelnöke és uralkodója ezt írta az X-en: „Részvétünk az elnöknek, az egész Al Nahyan családnak és az Emirátusok tiszteletreméltó népének. Részvétünket fejezzük ki az elért eredményeiért, az adományozási éveiért és a gyermekeiért, akik azt adják, ami kedves és értékes ennek az országnak.”

A fotó forrása: tengr.ai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük